[CENTER]Na današnji dan rođen Bedřich Smetana[/CENTER] - Opera house - Blog.hr

četvrtak | 02.03.2006.

Na današnji dan rođen Bedřich Smetana


Češki skladatelj i dirigent, Bedřich Smetana, rođen je na današnji dan, 2. ožujka 1824. godine u Litomyšlu, a preminuo je 12. svibnja 1884. godine u Pragu. Rođen je u obitelji pivara. Još kao dječak izvrsno je svirao klavir i violinu.
Unatoč očevom protivljenju i savjetu kako bi se u životu trebao baviti nečim "ozbiljnijim" od glazbe, Smetana odlazi u Prag gdje upisuje konzervatorij za glazbu. Razdoblje njegovog boravka u Pragu bilo je obilježeno političkim previranjima. Val probuđenog nacionalizma zahvatio je i Češku. Smetana je kao član narodne garde sudjelovao u uličnim borbama. Veliki češki ustanak je bio ugušen, a Smetana kao njegov aktivni sudionik biva protjeran iz zemlje. Zabrana boravka u domovini mu je teško pala, ali na sreću nije dugo trajala.
Po povratku u Prag, zahvaljujući donaciji Franza Liszta, otvorio je privatnu glazbenu školu. Unatoč njegovom predanom radu, škola se nije dugo održala radi konkurencije i financijskih teškoća koje su Smetanu pratile cijeli život. Upravo u to vrijeme dobio je ponudu iz švedskog Göteborga da tamo poučava klavir. Ponudu je prihvatio, ali se ipak nakon pet godina ponovno vraća u Češku.
Slijedio je period u kome se Smetana angažirao oko reformacije koncertnog života u Pragu, afirmacije češke glazbe, osnutka Češke nacionalne opere…Istovremeno je vodio tešku borbu s konzervativnim krugovima koji su ga optuživali da je wagnerijanac ne razumijevajući naprednost njegovih ideja. Učestali živčani napori imali su za posljedicu gubitak sluha i duševno rastrojstvo.
Njegov glazbeni opus je bogat, no najpoznatiji je po operi "Prodana nevjesta", simfonijskom ciklusu "Moja domovina" te gudačkom kvartetu "Iz mojega života" koji je intimna ispovijed skladatelja pisana jezikom koji je najbolje znao.
Njegova najpoznatija djela su: "Prodana nevjesta", "Libuša", "Dalibor", "Moja domovina" i "Vltava".


- 07:00 - Komentari (1) - Isprintaj - # -

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.